Makedonya’da Gezilecek Yerler
Makedonya Cumhuriyeti, Balkan Yarımadasında yer alıyor ve Güneyinde Yunanistan, doğusunda Bulgaristan, batısında Arnavutluk, kuzeyinde ise Sırbistan ve Kosova ile komşu. Doğası inanılmaz güzel ve bakir bir ülke. Diğer bir çok ülkelerdeki gibi kitlesel turizm henüz bu ülkeyi ve misafirperverliğini bozmamış. Fiyatlar makul, konaklama seçenekleri de uygun.
1. Üsküp
Makedonya’nın başkenti Üsküp, Vardar Nehri’nin iki kıyısına kurulmuş. şehri gezmek için 1 tam gün yeterli. Tarihi bir Osmanlı yerleşimi olan şehir, Üsküp, Makedon dilinde Skopje olarak adlandırılıyor. Vardar Nehri’nin her iki kıyısına kurulmuş şehrin merkezi çok sayıda heykellerle süslenmiş.
Makedonya turlarının başlangıç rotası Üsküp’te kentin simgesi 13 kemerli Taş Köprü ve Old Bazaar (Türk Çarşısı) önemli yerler arasında. 500 yıldan fazla bir süre Osmanlı egemenliğinde kalmış çarşı içerisinde yer alan Mustafa Paşa Camii, Kurşunlu Han, Sulu Han, Davut Paşa Hamamı görülecek yerlerin başında. Buna Üsküp’ün en yüksek yerine kurulu olan Üsküp Kalesi de eklenebilir. Şehrin gece hayatı hakkında merak ettikleriniz varsa Üsküp gece hayatı yazısına göz atın.
2. Ohrid
Ohrid, Balkanlar’ın en güzel şehirlerinden birisi bana göre. Nerdeyse 1 ay süren Balkanlar seyahatimde 2 defa ziyaret ettim bu güzel şehri. Makedonya’nın gözbebeği şehir, aynı adı taşıyan Ohrid Gölü kıyısına kurulmuş özgün mimariye sahip günübirlik gezilecek kadar küçük bir yer. Ohrid huzur verici bir yer. Çar Samuel Kalesi, UNESCO Dünya Mirası tarihi eski şehir bölgesi, Ali Paşa Camii, Halveti Tekkesi Ohrid’de görülecek yerler arasında.
Makedonya turistik yerler arasındaki Ohrid civarında bir zamanlar 365 tane kilise olduğu söyleniyor. Avrupa’da ki en eski uygarlıklardan biri ve dünyada ki en eski Slav manastırı olan Saint Pantelejmon, Sveti Naum ve Treskavec Manastırı mutlaka görülmesi gereken dini yapılardan. Üsküp’e 3,5 saatlik mesafede yer alıyor. Gölde tekne gezisi yapılabilir.
3. Struga
Ohri Gölü’nün kıyısına kurulan yeni ve turistik bir şehir olan Struga‘ya da uğrama fırsatı buldum. Struga, düzenlenen sanat geceleri, şiir festivalleri ile tanınan bir şehir. Ohri kıyısında Dirim Nehri’nin çıktığı nokta üzerine ahşaptan yapılan köprü ve köprünün birbirine bağladığı iki yaka şiir festival merkezi olarak kullanılıyor.
Köprünün karşı taraflarında birçok demir atmış tekneleri görüyorsunuz. Ohri Gölü kenarındaki kafeler huzur verici. şehri kısmı küçük olsa da temiz bir çarşısı ve sokakları bulunuyor. Struga üniversite şehri olduğundan sokaklarda ve kafelerde gençleri sıklıkla görüyorsunuz. Struga ile Ohrid arasında otobüs seferleri yapılıyor ve yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor.
4. Bitola
Çok kültürlü yapısıyla öne çıkan Bitola veya Türkçe adıyla Manastır, Makedonya’nın ikinci en büyük şehri. En büyük dediğime de bakmayın tabi, şehir yüz bine yaklaşan nüfusuyla büyükçe bir kasaba gibi görünüyor. Manastır, şehirleşmenin getirdiği karmaşadan uzak oldukça sakin, şirin ve temiz bir şehir. Bazı sokakları Türk dizilerine uzun süre mekân olmuş.
Manastır, tarihte zamanda Osmanlı 3. Ordusunun da merkezi olması nedeniyle diğer Makedonya şehirlerine göre oldukça gelişmiş. Burası aynı zamanda, 1896 yılında Atatürk’ün askeri liseyi okumak için geldiği yer. Mustafa Kemal, Selanik Askerî Rüştiyesindeki eğitimini tamamladıktan sonra, Manastır Askerî İdadisinin imtihanlarına girerek başarılı olmuş. Selanik sonrasında yaşadığı ilk şehir Manastır olmuş.
5. Tetova
Makedonya’nın 3. büyük şehri olan Tetova ise ziyaret edilecek diğer bir şehir. Kalkandelen adıyla bilinen şehir, Osmanlı Dönemi’nde Balkanlar’daki en önemli merkezlerdendi. Nüfusunun çoğunlukla Müslüman olduğu Tetova, Makedonya’nın kuzey batısında, Şar Dağları’nın eteklerinde, Pena Nehri kenarına kurulu. Kalkandelen’deki Alaca Camii, Makedonya’daki dini yapılar içinde gerek mimari, gerekse süsleme özellikleri bakımından özel bir konuma sahip. Sersem Ali Baba’nın 1526’da temelini kurduğu ve ismiyle anılan dergâh Harabati tekkesi görülebilir. Üsküp’e yarım saat uzaklıkta.
6. Mavrovo
Makedonya’nın başkenti Üsküp’e sadece 1,5 saat uzaklıkta yer alan ve son yıllarda ülkemizden de çok sayıda kayak severi kendisine çeken Mavrovo Bölgesi, etkileyici doğası ile göz kamaştırıcı. Kar altında ormanlar, dağlar ve göl…Biriktirilen yağmur sularının Mavrovo Vadisi’ne biriktirilmesiyle oluşturulan Mavrovo Gölü kenarında bir vadide kurulu kasaba, küçük köylerden ve göl çevresine yayılmış evlerden oluşuyor. Kayak severler Mavrovo Kayak Merkezi’ni bir yere not etmeli.
Çam ormanlarıyla kaplı Mavrovo National Parkı, Şara Dağ ve Pind Dağları’nın göze çarptığı ve 2000 metreden yüksekte 52 adet zirvenin olduğu geniş bir alanı kaplıyor. Doğa ve treeking seveler için harika bir rota olabilir.
7. Galiçnik
Miyak bölgesinin kalbinde, Bistra’nın eteklerinde yer alan Galiçnik (Galičnik), Mavrovo’ya 17 km uzaklıkta yer alıyor. Tarihi köy mimarisi korunmuş, 1400 metre rakımdaki Galiçnik, geleneksel kıyafetler içerisinde yine geleneksel adetler üzere yapılan düğünleri ile biliniyor. Her yıl Temmuz ortalarında düzenlenen geleneksel Galiçnik Düğünü, yöresel kültürü yakından tanımak isteyenlerin ilgisini çekebilir.
8. Gostivar
Gostivar, Batı Makedonya’da Yukarı Polog’da yer alıyor. Vardar nehrinin sol tarafında uzanıyor ve Üsküp-Kalkandelen-Gostivar-Ohri yolu yakınlı var. Şehir içinden geçen demiryolu ile Üsküp, Kalkandelen ve Kırçova bağlı. Makedonya’nın en büyük nehrin kaynağı Vrutok; Gönovitsa Mağarası (Güzeli) gezilecek yerler arasında. Ayrıca küçük bronz heykel Menada (Baküs Perisi) görülmeli.
9. Resne
Resne elmaları ile ünlü bir Makedon şehri. Ben de buradan geçerken nefis elmalarından almıştım. 14. yüzyılda, 1385-1913 arasında Osmanlı İmparatorluğu’na bağlıydı. Resne çarşısı, Kurbinovo’daki 12 yüzyılda inşa edilmiş Sv. George Manastırı ve Ahmet Niyazi Bey Sarayı görülecek yerlerden bazıları. UNESCO himayesinde dünyanın en büyük 10 seramik Kolonisinden biri olan Resne Seramik Kolonisi eserleri galerisi görülmeli. Makedonya’nın güneybatısında yer alan Resne’den Tiran-Ohri-Manastır-Gradsko yolu geçiyor.
Makedonya şehirleri: Üsküp, Ohri, Bitola, Pirlepe, Berovo, Struga, Dojran, Krushevo, Kavadarci, Gevgelija, Gostivar, Strumica, Kochani, Debar, Tetovo, Shtip, Negotino, Prilep, Veles, Kumanovo, Demir, Kapija, Kratovo ve Kicevo.
Vizesiz ülkeler arasında yer alan Makedonya benim sevdiğim ülkelerden. Balkanlar turu arasında mutlaka görülmesini tavsiye ettiğim bir ülke burası; özellikle de Ohrid’e mutlaka gidin.
Yorumlar
Yorum Gönder