Yöresel yemekler
Üsküp’e gittiyseniz, bilin ki mideniz bayram edecek. Midenizin bayram edeceğini öncelikle burnunuza gelen müthiş et, kebap ızgara kokuları ile anlayacaksınız. Hemen hemen her sokakta alacağınız bu iştah açıcı kokulara karşı koymanız ise biraz zor gözüküyor.
Yemyeşil bir ülke olan Makedonya’da “organik” kelimesi tam anlamıyla hayatlarda yerini almış ve etin, sebzenin, meyvenin en organiğini bu ülkede yiyebiliyorsunuz. 500 seneyi aşkın bir şekilde Osmanlı Egemenliği’nde kalan bu topraklardaki yemekler ise tamamen Türklerin damak tadına uygun. Makedonya’ya gelen asla aç dönmez!
ÇORBALAR
Üsküp’te çorba tüketildiğine pek rastlamasanız da, gittiğiniz restorandaki garsondan rica ettiğinizde bu isteğiniz yerine getirilebiliyor. Etli – sebzeli çorbaları yenilmeden dönülmemeli! İçinde et parçaları, havuç, patates, maydanoz olan bu çorbanın tadına doyum olmuyor.
SALATALAR
Yeşillikler ülkesi Makedonya’da salata, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İnce kıyılmış lahana, havuç, domates, salatalık, marul, kırmızı lahana malzemelerinin kombinasyonu ile tadına doyulmayan salatalar hazırlanıyor. Bir de “şopska” denilen üzerinde rendelenmiş peynirin bulunduğu salata da mutlaka tadılmalı.
ARA SICAKLAR
Makedon Mutfağı erik rakısının yanında meze olarak zengin bir ara sıcak menüsüne sahip. İnce doğranmış kabak, pane sosuyla kızartılıyor. Arnavut biberinin içi peynirle doldurulup dışı panelenerek kızartılıyor. Şar Dağı’nın çeşit çeşit peynirlerinin kimi ızgarada pişirilip servis ediliyor.
ANA YEMEKLER
Kebap: Bizim “köfte” dediğimiz bu yiyecek, onların dilinde “kebap” karşılığını buluyor. Adım başı ızgaraları camekanla dışarı bakan restoranlarda ince ve uzun şekilli köfteler pişirilip, salata ile servis ediliyor.
Kaşarlı Köfte: İçinden bol kaşarı eriyerek şelale gibi akan lezzetli köfte mutlaka denenmeli.
Izgaralar: Tavuk veya dana eti şiş kebap olarak meşhur ızgaralarda pişirilip servis ediliyor. Görüntüsü gözleri, kokusu burunlar, tadı da damakları şenlendiriyor.
Güveçte Kuru Fasulye: Bol sulu ve fasulyesi ağızda dağılan bu yemeğin içine istenirse köfte de katılabiliyor. Yanında üzeri yağlı ve baharatlı ekmek de lezzete lezzet katıyor.
Kemik Suyu Soslu Et: Üzerine kemik suyu sosu gezdirilmiş et ağızda dağılacak şekilde pişirilip servis ediliyor.
İÇECEKLER
Makedonya’ya gittiğinizde mutlaka Erik Rakısını deneyin. Erik rakısı shot bardağında servis ediliyor. Bir yudum aldığınızda genzinizden midenize kadar içkinin geçtiği her yolu hissedebiliyorsunuz.
Mastika da Makedonya’ya has içkilerden biridir. Sakız ağacından yapılan bir likördür ve aperitif olarak içilir. Hızlı içmeyin, yoksa masadan kalkınca dünyanın daha hızlı döndüğünü sanırsınız!
BAHŞİŞ KURALI
Makedonya’da hesabın %’si şeklinde bir bahşiş geleneği yoktur. Gönlünüzden ne koparsa ya da aldığınız hizmetten memnuniyetinize göre bahşiş olarak bırakabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder