Makedonyada gezilecek yerler
1. Üsküp
Makedonya’nın başkenti Üsküp, Vardar Nehri’nin iki kıyısına kurulmuş. şehri gezmek için 1 tam gün yeterli. Tarihi bir Osmanlı yerleşimi olan şehir, Üsküp, Makedon dilinde Skopje olarak adlandırılıyor. Vardar Nehri’nin her iki kıyısına kurulmuş şehrin merkezi çok sayıda heykellerle süslenmiş.
Makedonya turlarının başlangıç rotası Üsküp’te kentin simgesi 13 kemerli Taş Köprü ve Old Bazaar (Türk Çarşısı) önemli yerler arasında. 500 yıldan fazla bir süre Osmanlı egemenliğinde kalmış çarşı içerisinde yer alan Mustafa Paşa Camii, Kurşunlu Han, Sulu Han, Davut Paşa Hamamı görülecek yerlerin başında. Buna Üsküp’ün en yüksek yerine kurulu olan Üsküp Kalesi de eklenebilir. Şehrin gece hayatı hakkında merak ettikleriniz varsa Üsküp gece hayatı yazısına göz atın.
2. Ohrid
Ohrid, Balkanlar’ın en güzel şehirlerinden birisi bana göre. Nerdeyse 1 ay süren Balkanlar seyahatimde 2 defa ziyaret ettim bu güzel şehri. Makedonya’nın gözbebeği şehir, aynı adı taşıyan Ohrid Gölü kıyısına kurulmuş özgün mimariye sahip günübirlik gezilecek kadar küçük bir yer. Ohrid huzur verici bir yer. Çar Samuel Kalesi, UNESCO Dünya Mirası tarihi eski şehir bölgesi, Ali Paşa Camii, Halveti Tekkesi Ohrid’de görülecek yerler arasında.
Makedonya turistik yerler arasındaki Ohrid civarında bir zamanlar 365 tane kilise olduğu söyleniyor. Avrupa’da ki en eski uygarlıklardan biri ve dünyada ki en eski Slav manastırı olan Saint Pantelejmon, Sveti Naum ve Treskavec Manastırı mutlaka görülmesi gereken dini yapılardan. Üsküp’e 3,5 saatlik mesafede yer alıyor. Gölde tekne gezisi yapılabilir.
3. Struga
Ohri Gölü’nün kıyısına kurulan yeni ve turistik bir şehir olan Struga‘ya da uğrama fırsatı buldum. Struga, düzenlenen sanat geceleri, şiir festivalleri ile tanınan bir şehir. Ohri kıyısında Dirim Nehri’nin çıktığı nokta üzerine ahşaptan yapılan köprü ve köprünün birbirine bağladığı iki yaka şiir festival merkezi olarak kullanılıyor.
Köprünün karşı taraflarında birçok demir atmış tekneleri görüyorsunuz. Ohri Gölü kenarındaki kafeler huzur verici. şehri kısmı küçük olsa da temiz bir çarşısı ve sokakları bulunuyor. Struga üniversite şehri olduğundan sokaklarda ve kafelerde gençleri sıklıkla görüyorsunuz. Struga ile Ohrid arasında otobüs seferleri yapılıyor ve yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor.
4. Bitola
Çok kültürlü yapısıyla öne çıkan Bitola veya Türkçe adıyla Manastır, Makedonya’nın ikinci en büyük şehri. En büyük dediğime de bakmayın tabi, şehir yüz bine yaklaşan nüfusuyla büyükçe bir kasaba gibi görünüyor. Manastır, şehirleşmenin getirdiği karmaşadan uzak oldukça sakin, şirin ve temiz bir şehir. Bazı sokakları Türk dizilerine uzun süre mekân olmuş.
Manastır, tarihte zamanda Osmanlı 3. Ordusunun da merkezi olması nedeniyle diğer Makedonya şehirlerine göre oldukça gelişmiş. Burası aynı zamanda, 1896 yılında Atatürk’ün askeri liseyi okumak için geldiği yer. Mustafa Kemal, Selanik Askerî Rüştiyesindeki eğitimini tamamladıktan sonra, Manastır Askerî İdadisinin imtihanlarına girerek başarılı olmuş. Selanik sonrasında yaşadığı ilk şehir Manastır olmuş.
5. Tetova
Makedonya’nın 3. büyük şehri olan Tetova ise ziyaret edilecek diğer bir şehir. Kalkandelen adıyla bilinen şehir, Osmanlı Dönemi’nde Balkanlar’daki en önemli merkezlerdendi. Nüfusunun çoğunlukla Müslüman olduğu Tetova, Makedonya’nın kuzey batısında, Şar Dağları’nın eteklerinde, Pena Nehri kenarına kurulu. Kalkandelen’deki Alaca Camii, Makedonya’daki dini yapılar içinde gerek mimari, gerekse süsleme özellikleri bakımından özel bir konuma sahip. Sersem Ali Baba’nın 1526’da temelini kurduğu ve ismiyle anılan dergâh Harabati tekkesi görülebilir. Üsküp’e yarım saat uzaklıkta.
Gezilecekler alanlar hakkında bilgi verilmesi çok iyi :)
YanıtlaSilsayfamı takipte kalın ozaman rıdvan bey :)
YanıtlaSilHarika Bir Yer Gerçekten
YanıtlaSil:) birgün gitmeniz dileğimle :)
YanıtlaSil