gezip görelim






makedonya ıle ılgılı bılgıler ile ilgili görsel sonucu


 Makedonya Cumhuriyeti Balkan Yarımadası’nda yer almaktadır. Makedonya’nın güneyinde Yunanistan, doğusunda Bulgaristan, batısında Arnavutluk, kuzeyinde ise Sırbistan-Karadağ yer almaktadır. Makedonya Cumhuriyeti’nin yüzölçümü 25.713 km2 olmakla beraber nüfusu 4.760.000’tır. Ülkenin resmi dili MakedoncadırPara birimi ise Makedonya Dinarı (MKD)’dır. Makedonya’nın başkenti Üsküp’te tüm nüfusun 1/3’ü bulunmaktadır. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi; Üsküp Makedonya Cumhuriyeti’nde bulunan tek büyük akarsuyu olan Vardar Nehri’nin iki tarafında da kurulu olan bir şehirdir. Bu yakaların bir tarafında Arnavutlar ve Müslümanlar yaşarken diğer tarafında ise Ortodoks Hıristiyanlar yaşamaktadır.


Tüm ekonomik ve kültürel faaliyetler Başkent Üsküp’te yoğun bir tempoda devam etmektedir. Makedonya Cumhuriyeti’nin kalbinin attığı Üsküp’te yaşam da bir o kadar kolay ve rahattır. Gerek sokakları gerek mimari yapısı gerekse insanlarının sıcakkanlı ve güler yüzlü oluşuyla Makedonya’daTürkiye’den izler görmek mümkündür. Mütevazı yapıları, dar ve taşlı sokakları, eski tip evleriyle Türkiye’de bir şehirde geziyor gibi hissetmek mümkündür. Makedonya Cumhuriyeti’nde yer alan tarihi eserler Osmanlı Türk Kültür ve geleneklerinin tarihi dokusunu yansıtmaktadır. Makedonyasokaklarında gezerken adeta tarihte bir yolculuk yapmış hissi uyanmaktadır. Makedonya ulaşım imkânları olarak gelişmiş bir ülkedir. Ulaşım genel olarak 10.591 km uzunluğunda olan karayolları ile yapılmaktadır. Başkent Üsküp’e havaalanı 22 km uzaklıkta bulunmaktadır. 


Ülkede 693 km’lik bir demiryolu bulunmakla beraber demiryolları Üsküp merkezine 2 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ayrıca şehirlerarası otobüs terminali ve şehir içinde taksiler de bulunmaktadır.  Makedonya’da karasal iklim hâkimdir. Yazları sıcak ve kurak kışları ise soğuk ve yağışlıdırKışmevsiminde ortalama sıcaklık 1’C ve yaz aylarında ortalama sıcaklık ise; 30’C’dir. Makedonya’da karyağışı Aralık ve Mart aylarında rastlanmaktadır. Bölgede Ekim ve Aralık aylarında yağmur ve sis hâkimdir. Makedonya her mevsimde gezilebilecek yaşanabilecek bir ülkedirMakedonya’da bulunan “Türk Çarşısı”  (Old Bazaar) gezilip alışveriş yapılacak keyifli bir mekân olarak ön plana çıkmaktadır.  Türk Çarşısı ismini; esnafların çoğunun Türk olması, çarşıda genel olarak Türkçe konuşulması ve Anadolu’daki çarşılara benzemesi sebebiyle almıştır. 












kaynak: http://www.makedonyauniversiteleri.com/makedonya-hakkinda-bilinmesi-gerekenler.html




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Makedonyada gezilecek yerler